Verslag januari '15

  1. Home
  2. /Kenniscafé
  3. /Het Kenniscafé in 2015
  4. /Verslag januari '15

"Goed eetpatroon moet in de basis aanwezig zijn"
"Afwisselend eten, zoals onze ouders deden, is nog steeds voorbeeld"
"De politiek heeft geen verstand van gezonde voeding"

Thijs Wartenbergh

Een goede basis
Superfoods zoals chiazaad, gojibessen en hennepzaad benaderen de samenstelling van een rozijn en ze zijn nog duur ook. De veronderstelling dat ze goed zijn tegen kanker is niet bewezen. Als je iets afwijkends eet dan is het belangrijk dat je dit lekker vindt. De basis van een goed eetpatroon moet er zijn anders heb je er niets aan superfoods eten. Je eetpatroon (en leefpatroon) omgooien moet je stapje voor stapje doen; anders heeft het geen zin. Je kunt net zo goed, zo niet beter, groenten uit blik en pot of uit de diepvries eten dan de verse variant.

Dit waren donderdag 22 januari enige opmerkelijke uitspraken tijdens Kenniscafé Almere in de nieuwe bibliotheek, dit keer onder leiding van Connie Franssen. Zij verving de vaste gespreksleider Peter van Slooten. Op bezoek waren Yneke Vocking, voedingskundige, columniste en oprichter van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid en Guido Sala, levensmiddelentechnoloog bij de Wageningen Universiteit (WUR). Het onderwerp waar ze zich onder leiding van Franssen in vast beten was superfoods. De inleiding gaf er al wat voorbeelden van. Zuurkool en vette vis worden er, onder andere, ook onder geschaard.

Voedingsrage
Vocking liet al snel doorschemeren niet al te gecharmeerd te zijn van deze voedingsrage, waarvan de producten zo ongeveer in elke winkel te vinden zijn. “De zogenaamde boerenkooltjes die hier vanavond op tafel staan zijn niet gezonder dan, bijvoorbeeld, paprikachips. Die zijn van aardappelen gemaakt. Daarvan weten we dat ze voedzaam zijn.”

Dat superfoods razend populair zijn (anders zouden niet zoveel winkels de producten ervan in hun assortiment opnemen) bleek onder andere uit de opmerking van een bezoeker die zei geen brood, pasta of suiker meer tot zich te nemen, slechts superfoods. Vocking, oprichter van de zogenaamde BruineBonenBende – die het consumeren van peulvruchten promoot – had zo haar bedenkingen. Het lijkt allemaal op alweer een voedingshype. We hebben net gesonjabakkerd of we zitten hiermee.  Of met raw food: alles eten zonder dat te koken. “Een afrader, zeker voor kinderen”, aldus de voedingsdeskundige. “Groenten die je hebt gekookt bevatten meer voedingsstoffen.”

Hypes of niet, een nieuwe rage zal heus niet lang op zich laten wachten, de basis van een goed eetpatroon moet er zijn: afwisselend eten, dat wil zeggen groenten, vlees, peulvruchten, fruit, in principe de aloude schijf van 5 (die overigens verdwijnt en vervangen wordt door meer persoonlijke richtlijnen). Anders heeft het weinig zin, aldus Vocking, je op een nieuwe rage – in dit geval superfoods – te storten.

Luchtbellen in voedsel
Zoals erop elk vakgebied ontwikkelingen zijn, zo zijn die er ook in de levensmiddelensector. Zo vertelde Sala dat er geëxperimenteerd wordt met het insluiten van lucht in voedsel. Luchtbellen moeten, is de gedachte, op termijn vetdruppels vervangen. Bij voorkeur zonder de smaak aan te tasten van het betreffende product. Wat te zeggen van minder zout in het voedsel. Dat wil de politiek graag, maar de smaak van het product leidt eronder, bij kaas bijvoorbeeld. Een experiment is eveneens het onder hoge druk brengen van voedsel, in plaats van dit te verhitten.

Al pratend over diverse voedingsmiddelen werd door de sprekers Vocking en Sala de conclusie getrokken dat onze ouders het zo slecht nog niet zagen. Dagelijks groenten, fruit en vlees op tafel zetten bleek goed uit te pakken. Zo te leven is nog steeds een goed voorbeeld. En: driemaal per dag eten, en het liefst afblijven van de verleidelijke tussendoortjes, ook zo’n ‘ouderwetse wijsheid’ waar we nog iets van kunnen leren.

De komende tijd zal er veel over goede en slechte koolhydraten in het voedsel gesproken worden, eveneens over darmgezondheid, verwachten ze. Het is daarnaast ook niet goed of het deugt niet: dan eet je gezonde producten en die blijken zo lekker, dat je er niet vanaf kunt blijven en er teveel van binnen krijgt. Dat is natuurlijk ook niet goed.

Zo is er altijd wat…