Studium Generale Almere

  1. Home
  2. /Studium Generale Almere
"Een groene leefomgeving laat mensen sneller van stress herstellen."
"Er kunnen vele miljoenen bespaard worden met vergroening van steden."

 
29 oktober: Een gezonde stad, een groene stad!
 
Groen en Gezond
Op donderdag 29 oktober organiseren Windesheim Flevoland, CAH Vilentum Almere en de nieuwe bibliotheek een Studium Generale college over Groen en Gezondheid. De groene leefomgeving heeft enorme potenties om gezondheid en welzijn van mensen te bevorderen, aldus Dinand Ekkel, Lector Groene en Vitale Stad van CAH Vilentum. In dit college zal hij ingaan op het onderzoek naar het ontstaan van de mens in interactie met zijn omgeving, de huidige maatschappelijke gezondheidsvraagstukken en wat die met elkaar te maken hebben. Ook gaat hij in op het onderzoek aan de hogeschool. Tuinontwerpster Anke Wijnja van Bureau Fonkel laat met voorbeelden zien hoe zij de resultaten van onderzoek in de praktijk toepast.
 


Biofilie
Dat groen goed voor ons is, komt omdat de voorliefde voor de natuur in ons DNA zit. Dat althans is de strekking van de biofilie-hypothese, het heeft een evolutionaire oorsprong: savanne-achtige natuur is onze natuurlijke habitat; daar voelen we ons nog steeds thuis. Maar gaandeweg zijn we vervreemd aan het geraken van die natuur. We wonen in steeds grotere steden, waar elk stukje groen bebouwd wordt. We eten voedsel waarvan we geen idee hebben waar het vandaan komt en hoe het groeit. En steeds vaker worden de gevaren van de natuur benadrukt in plaats van de positieve aspecten; wespen zijn gevaarlijk, een boswandeling wordt ontraden vanwege teken en ouders waarschuwen hun kinderen vooral niet in de boom te klimmen, anders val je…..  En intussen worden we steeds dikker, eenzamer, depressiever en krijgen steeds eerder te maken met chronische ziektes.
 
Healing environments
In het onderzoek zien we sinds de jaren ’80 een toename van de potentie van de natuur, het groen om ons heen, voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Een belangrijke studie was die waarbij bleek dat als je in een ziekenhuis uitkijkt op een groen landschap, je eerder en beter herstelt van een operatie dan wanneer je uitkijkt op de stad. (Handig om te weten als je wordt opgenomen; kijk even welke kamer de verpleging bedacht heeft en vraag eventueel om een andere !) Wat de relatie tussen groen en gezondheid betreft blijkt vooral het stressherstellend vermogen van groen sterk te zijn, waardoor mensen zich sneller beter, vitaler en gezonder voelen. In de ouderenzorg wordt dit concept van 'healing environment' gebruikt om zowel binnen als buiten de instelling de groene omgeving zodanig in te richten, dat dit de kwaliteit van leven optimaal bevordert en ondersteunt. ‘Er worden in Nederland op veel plaatsen dementietuinen, Alzheimertuinen, belevingstuinen aangelegd. Dit is een goede ontwikkeling, maar er is nog veel onbekend over wat in zo’n tuin nu wel en wat niet werkt. Daar valt nog een wereld te winnen’ aldus Dinand Ekkel.
 
Praktijk
Anke Wijnja van Bureau Fonkel ontwerpt belevings- en beweegtuinen voor bijzondere doelgroepen, zoals demente ouderen, somatische bewoners of kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap. "Er moet zowel voor jong en oud wat te beleven zijn, iets wat al je zintuigen prikkelt en waar geen dag hetzelfde is", aldus Anke Wijnja. Aan de hand van voorbeelden laat zij zien hoe zij de resultaten van onderzoek in de praktijk toepast.
 
Dinand Ekkel is lector Groene en vitale stad bij Hogeschool CAH Vilentum Almere. Het lectoraat Groene en Vitale Stad onderzoekt de relatie tussen de gezondheid van de mens en diens omgeving. Er wordt gekeken hoe natuur, dieren en voeding optimaal kunnen bijdragen aan die gezondheid. Daarbij wordt rekening gehouden met ecologische waarden, biodiversiteit en het welzijn van de dieren. Het lectoraat onderzoekt samen met studenten van opleidingen als Groen stedelijke ontwikkeling , Toegepaste biologie en biologie, voeding en gezondheid van CAH Vilentum Almere hoe natuur, dieren en voeding kunnen bijdragen aan de gezondheid en het welbevinden van de mens.
 


Dinand Ekkel

Anke Wijnja is opgegroeid middenin en met natuur. Van daaruit heeft ze veel ervaring en liefde voor groen ontwikkeld. Tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwerpen voor bijzondere doelgroepen, zoals het ontwerpen voor ouderen en het ontwikkelen van spelmateriaal voor kinderen met een spasme. Bij de oprichting van Bureau Fonkel in 1998 besloot ze deze kennis te combineren in het ontwerpen van natuurlijke buitenruimtes die de beleving van de gebruikers centraal stellen. Zij is auteur van het onderzoek ‘Natuurlijk Toegankelijk Spelen’ en medeauteur van het boek ‘Allemaal spelen!'
Anke Wijnja
 


Voor wie
Studium Generale Almere is zowel voor studenten van Windesheim Flevoland en CAH Vilentum Almere als voor overige belangstellenden.

Wanneer en waar
Donderdag 29 oktober
Tijd: van 19.30 uur tot circa 21.30 uur.
Locatie: de nieuwe bibliotheek in Almere Stad, Stadhuisplein 101.

Inschrijven
De toegang is gratis. Gratis toegangskaarten kunt u hier bestellen of via de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek.

Informatie
Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@plusbibliotheekflevoland.nl.

Catalogus

In de catalogus van de Plusbibliotheken vindt u een enorme collectie (populair) wetenschappelijke boeken en artikelen.

U kunt gevonden media zelf aanvragen en afhalen in uw eigen bibliotheek.

Partners Studium Generale

 

Over Studium Generale

Investeer in jezelf!
Volg het Studium Generale Almere

Of je nu studeert, werkt of even pas op de plaats maakt, in de huidige kennissamenleving ontkom je er niet aan om je zelf te blijven ontwikkelen. Studium Generale Almere helpt je daar bij.

Studium Generale Almere
Studium Generale is de algemene naam waaronder universiteiten en enkele hogescholen colleges, lezingen, discussies en cursussen organiseren voor studenten die hun blik willen verruimen en willen investeren in hun eigen groei en ontwikkeling. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor andere belangstellenden.

Trailer KennisCafé