Studium Generale Almere

  1. Home
  2. /Studium Generale Almere

 

24 mei: Kansen krijgen kansen pakken!

Kansen krijgen kansen pakken, zo heet de campagne en TV-documentaire rondom de Dag van de Diversiteit. Een mooie titel die direct duidelijk maakt dat integratie van twee kanten hoort te komen. Iedereen moet meedoen, maar krijg je daartoe ook de mogelijkheid? Heb je geleerd om te zien waar de kansen liggen en weet je hoe je ze kunt pakken? Onderzoeken en nieuwsitems vliegen ons om de oren over de tweedeling in het land, verschil in kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Iedereen heeft talenten, maar zien we die wel? Denk aan de autistische jongen die computers programmeert.

Anders zijn
Hoe leren we dat anders zijn voordelen heeft? Gebrekkig Nederlands betekent vaak dat er een andere taal wel vloeiend wordt gesproken. Hoe benut iedereen zijn eigen kwaliteiten om zelfverzekerd de arbeidsmarkt op te gaan? Willen we liever anoniem solliciteren om onze achternaam te verstoppen of zeggen we trots dat wij door een biculturele achtergrond geschikter zijn om uit beide culturen nieuwe klanten aan ons kunnen binden? Iedereen heeft een taak om zelf een plek in de samenleving te veroveren en om anderen ruimte te bieden.

Hoe doen we dat en welke barrières moeten we nog zien weg te ruimen? Daar gaan we het tijdens de Studium Generale over hebben.

Robert Vuijsje - Kaaskoppen
Robert Vuijsje, bekend als schrijver van 'Alleen maar nette mensen' heeft in zijn recente boek 'Kaaskoppen' inwoners van Nederland over hun identiteit bevraagd.
Wat betekent “erbij horen” in Nederland? Hoe divers zijn we? En waarom levert een zoektocht naar de Nederlandse identiteit zoveel woede op?
Hij deelt de uitkomsten met ons en gaat met ons in gesprek.  Vuijsje omschrijft zich zelf als een jood die eruit ziet als een Marokkaan. Hij weet hoe het voelt om Nederlands te zijn.


Robert Vuijsje

 Vuijsje: “Het begon ermee dat ik naar mijn zoon keek en dacht: jij weet dingen die ik niet weet. Ik ben 39 jaar ouder, maar jij hebt ervaringen die ik niet ken. Je hebt een donkere huidskleur en kroeshaar – door hoe je eruitziet, heb jij nu al kennis van zaken die ik nooit helemaal zal begrijpen.”
 

Hasib Moukaddim
Hasib Moukaddim, docent van Windesheim is een van de hoofdpersonages in de documentaire van 'Kansen krijgen, kansen pakken'. Wij spreken met hem over zijn waarnemingen en gaan met elkaar het gesprek aan over verschillen in de de samenleving. Moukaddim heeft het liever over 'Kansen creeren' in plaats van 'Kansen krijgen'.


Hasib Moukaddim

Documentaire
In de documentaire Kansen Krijgen Kansen Pakken worden de verhalen verteld van jonge Nederlanders met een niet westerse achtergrond. Ze voelen zich hier thuis. Dat ging niet vanzelf. Hoe slaagden ze erin barrières te doorbreken? Welke mogelijkheden hebben ze benut? En hoe konden ze zich wortelen in de Nederlandse samenleving zonder hun eigen afkomst en culturele identiteit te verliezen? Een documentaire drieluik, een serie educatieve clips en een landelijke campagneweek werpen licht op deze vragen.

Meer informatie over de documentaire:
Website Kansen krijgen kansen pakken
Facebook: Kansen Krijgen Kansen Pakken
Twitter: Kansen krijgen
#kansenkrijgen


Voor wie
Studium Generale Almere is zowel voor studenten van Windesheim Flevoland en CAH Vilentum Almere als voor overige belangstellenden.

Wanneer en waar
Dinsdag 24 mei
Tijd: van 16.00 uur tot circa 17.45 uur.
Locatie: de nieuwe bibliotheek in Almere Stad, Stadhuisplein 101.

Inschrijven
De toegang is gratis. Gratis toegangskaarten kunt u hier bestellen of via de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek.

Informatie
Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@plusbibliotheekflevoland.nl.

Catalogus

In de catalogus van de Plusbibliotheken vindt u een enorme collectie (populair) wetenschappelijke boeken en artikelen.

U kunt gevonden media zelf aanvragen en afhalen in uw eigen bibliotheek.

Partners Studium Generale

Over Studium Generale

Investeer in jezelf!
Volg het Studium Generale Almere

Of je nu studeert, werkt of even pas op de plaats maakt, in de huidige kennissamenleving ontkom je er niet aan om je zelf te blijven ontwikkelen. Studium Generale Almere helpt je daar bij.

Studium Generale Almere
Studium Generale is de algemene naam waaronder universiteiten en enkele hogescholen colleges, lezingen, discussies en cursussen organiseren voor studenten die hun blik willen verruimen en willen investeren in hun eigen groei en ontwikkeling. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor andere belangstellenden.

Trailer KennisCafé