Verslag mei '10

  1. Home
  2. /Kenniscafé
  3. /Het KennisCafé in 2010
  4. /Verslag mei '10

Thijs Wartenbergh

‘Over smaak valt wel degelijk te twisten!’ Huub Lenders, initiatiefnemer van 'De Smakelaar' van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten en sinds kort ook in Almere, liet er tijdens het tweede Kenniscafé in de Nieuwe Bibliotheek van Almere geen twijfel over bestaan dat je over voeding wel degelijk kunt discussiëren.
 
En dat deed hij dan ook, samen met Tommy Visscher, coördinator Health & Community Studies van het Windesheim Honours College en universitair docent aan het Instituut Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit, en Elly Swennen van Zorggroep Almere voor opnieuw – net als de eerste keer – veel belangstellenden. Peter van Schooten fungeerde weer als gespreksleider. Lenders brak de spits af en gaf aan dat er bij de consument tegenwoordig gelukkig wat meer aandacht is voor voeding. “Veel agrariërs produceren voor de bulk. Vaak goedkoop vlees, waarbij de dieren slecht behandeld worden. Er zijn echter positieve ontwikkelingen. De biologische landbouw, die het goed doet, en de aandacht voor Fair Trade-producten, zijn daar uitingen van.”
 
De Smakelaar
Lenders is initiatiefnemer van De Smakelaar, een concept voor zowel basis- en voortgezet onderwijs als bedrijven, met als doel bewustwording voor smaak, gezonde voeding en bewegen te stimuleren. “Je moet de jeugd vroeg bij voeding betrekken, anders vertonen de jongens en meisjes hun hele leven hetzelfde gedrag. Je kunt de jeugd ‘groener’ laten denken, als je er maar vroeg bij bent. Dat is uit onderzoek gebleken. We laten de jeugd zien dat voeding leuk is. Ik heb er een term voor: schoolfruiten. We laten ze kunstwerkjes maken van voedsel. Zo gaan ze er meer van genieten.”
 
Volgens hem moeten we meer naar de Zuid-Europese cultuur kijken. “Daar wordt rustig gegeten, het is daar een sociale gebeurtenis. Door samen te eten worden problemen vaak als vanzelf opgelost”, gaf Lenders de aanwezigen mee. “Bewustwording van gezond eten is essentieel. Uit het grote aanbod in de supermarkt het juiste weten te vinden. Daar gaat het om. Daar moet je als consument aan werken.”
 
Bedreiging volksgezondheid
“Obesitas, ernstig overgewicht, is de nummer 1 bedreiging voor de volksgezondheid”. Met die pittige opmerking zorgde de tweede spreker, Tommy Visscher, ervoor dat iedereen aan zijn lippen hing. Zo’n 10 procent van de volwassenen en 4 procent van de kinderen hebben met obesitas te maken. “Dat is heel wat, maar in vergelijking met Engeland en Amerika valt het hier nog mee. We moeten wel oppassen dat we die landen niet achterna gaan.”
 
In Zwolle is er onder leerlingen van basisscholen, 5000 in totaal, onder meer onderzocht of ze veel in beweging waren. Daaruit kwam, opvallend genoeg, naar voren dat de kinderen die veel buiten waren juist het zwaarst waren! Zij besteden die tijd buiten kennelijk, zo werd door een van de aanwezigen verondersteld, om patat en Marsen te eten! Ook Visscher concludeerde, net als Lenders, dat er in schoolkantines nogal wal ongezonde spullen worden voorgezet. Hoewel er langzaam maar zeker een lichte kentering zichtbaar is, voegde hij eraan toe.
 
Hoe krijg je gezondere mensen? De politiek, naast de ouders uiteraard, daarbij betrekken is belangrijk. Gemeenten moeten eraan meewerken dat schoolkantines gezondere voeding aanbieden en dat er veel gefietst kan worden bijvoorbeeld. Zwolle wil graag een gezonde stad worden. Onder meer met het project Jeugd Op Gezond Gewicht (JOGG), waarvan voormalig GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Rosenmuller de aanjager is.
 
Te weinig fruit
“Zes op de tien mensen eten te weinig fruit en acht op de tien eten te weinig groenten”, liet vervolgens de derde spreker, Elly Swennen, diëtiste bij de zorggroep Almere, weten. Het gesprek met Van Schooten ging aanvankelijk over vitaminepreparaten. Ze gaf aan dat je die niet nodig hebt, indien je gezond eet. Het is zelfs uitkijken geblazen met die preparaten, liet ze erop volgen. “Ze kunnen je namelijk ziek maken. De preparaten kunnen wel nuttig zijn voor baby’s en ouderen.”
 
Volgens haar is er een relatie tussen voeding en kanker. “Er zijn sterke vermoedens, maar echt aangetoond is dat nog niet, dat het veel eten van rood vlees/rundvlees, salami en rauwe ham, om enige voorbeelden te noemen, ertoe bijdraagt dat je die ernstige ziekte zou kunnen krijgen. Het zijn tot nu toe echter alleen aanwijzingen.”
 
In de westerse wereld zijn veel mensen gesignaleerd met kanker. Er zijn aanwijzingen, daar gaan we weer, dat het voedselpatroon daar invloed op heeft. “Uit een onderzoek in Los Angeles ontstond het sterke vermoeden dat veel Amerikanen uit die stad kanker hadden opgelopen als gevolg van hun manier van veel vet eten. Opvallend was dat Chinezen, die gewend zijn veel groenten te eten, nauwelijks last hadden van die ziekte.”
Het eerste Kenniscafé in de nieuwe bibliotheek van Almere,

Catalogus

In de catalogus van de Plusbibliotheken vindt u een enorme collectie (populair) wetenschappelijke boeken en artikelen.

U kunt gevonden media zelf aanvragen en afhalen in uw eigen bibliotheek.

Videoverslag Kenniscafé mei

Bekijk dit filmpje in groot formaat op Vimeo.