Het KennisCafé in 2013

  1. Home
  2. /Kenniscafé
  3. /Het KennisCafé in 2013

Het KennisCafé Almere is dé plek waar, onderzoekers, studenten en geïnteresseerde burgers elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen omgeving. Sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties vertellen over hun onderzoeken, de resultaten en hun drijfveren. Lees hier alle verslagen van KennisCafé in 2013.

Januari: sport
Sport is een vrijwillige poging om onnodige obstakels te overwinnen. Doping in de sport is de charme van het kwaad. De overheid bemoeit zich teveel met sport. Ik was kwaad door de bekentenis van Lance Armstrong, ik dacht lange tijd dat het wielrennen een mooie wereld was. In de wielersport werd 100 jaar geleden al doping gebruikt. Sport is de belangrijkste bijzaak van het leven. Het is, als je deze uitspraken leest, wel snel duidelijk welk onderwerp donderdag 24 januari in de nieuwe bibliotheek tijdens het KennisCafé door gespreksleider Peter van Schooten en drie deskundigen werd behandeld: sport en doping. Lees verder.

Februari: ruimtevaart en ruimteonderzoek
Er razen momenteel zo’n duizend actieve satellieten door de ruimte. Oude satellieten zorgen voor nogal wat ruimteschroot. Een groot gevaar voor satellieten is dat ze worden gehackt. Van elke euro die er in ruimtevaart gestopt wordt, komen er vier terug. Botontkalking is zo groot bij astronauten dat een reis naar Mars voorlopig uitgesloten is.
Ruimtevaart in de breedste zin van het woord stond tijdens de februari-aflevering van het Kenniscafé centraal. Daarbij ging gastheer Peter van Schooten het gesprek aan met ir. Michel van Pelt van het European Space and Technology Centre (ESTEC), Zeholy Pronk, betrokken bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Marknesse en astrofysicus John Heise van Space Research Organization Netherlands (SRON) en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Lees verder.

Maart: ontwikkelingshulp
Als je niet meer arm wilt zijn, dan moet je wegen aanleggen, China vindt economische mensenrechten belangrijk, microkredieten gedijen het beste als deze worden verstrekt aan een kleine groep mensen, deze kredieten dringen niet eenduidig de armoede terug en dictators hanteren hun eigen rechtssysteem. Dat waren enige opvallende opmerkingen tijdens het KennisCafé over ontwikkelingssamenwerking. Lees verder.

April: "Floriade: motor voor innovaties in land- en tuinbouw"?
Recycling van het eindige mineraal fosfaat uit afvalwater is nodig om de hoeveelheid fosfaat op peil te houden. Voedsel in Afrika rot weg omdat er geen distributie is. De weerbaarheid van planten wordt verhoogd door ze onder rode lampen te zetten. Almere wil flink inzetten op stadslandbouw en op diverse plaatsen in de stad kassen realiseren.
Dat waren enige opmerkingen die te horen waren tijdens het Kenniscafé van 25 april, waarbij recente ontwikkelingen in de land- en tuinbouw, zoals de Floriade en stadslandbouw, centraal stonden. Lees verder.

September: welvaart en ziekte
We zijn er met z’n allen niet echt veel gezonder op geworden. Of iemand gezond is of ongezond hangt van de persoon zelf af, hoe voelt deze zich? We eten steeds ongezonder, het ongezonde deel van ons leven duurt langer dan voorheen. Waarom zouden we kinderen niet ’s ochtends om 10.00 uur naar school laten gaan? Het is tijd voor evrouwcipatie, in plaats van emancipatie. Wij hebben, na de verenigde Staten, de duurste gezondheidszorg ter wereld. Lees verder.

Oktober: Kunststoffen en 3D printing
"Zonder kunststof zouden we hier niet zijn. Het negatieve imago van plastic is terecht. Flevoland ziet grote mogelijkheden in composieten. Een bio-printer maakt organen uit eigen cellen van patiënten." Dat waren enige opmerkelijke uitspraken tijdens het uitstekend bezochte Kenniscafé van 24 oktober. Lees verder.

November: de ecologische voetprint
Het is niet zo erg als de aarde wat warmer wordt. We plegen met z’n allen roofbouw op de natuur. De uitstoot van CO2 in Nederland is hoger dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. We moeten gaan ‘consumanderen’. Creatieve geesten vinden altijd weer oplossingen voor overbevolking. Lees verder.