Het KennisCafé in 2011

  1. Home
  2. /Kenniscafé
  3. /Het KennisCafé in 2011

Het KennisCafé Almere is dé plek waar, onderzoekers, studenten en geïnteresseerde burgers elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen omgeving. Sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties vertellen over hun onderzoeken, de resultaten en hun drijfveren. Lees hier alle verslagen van KennisCafé in 2011.

Januari: helende omgeving
De voordelen van een goede opleiding zijn algemeen bekend: een baan met perspectieven, een fijne woning en een aangenaam leven behoren dan tot de mogelijkheden. Het blijkt echter ook dat studie waarde heeft als het om het om kwaliteit van leven gaat. Een hoger opgeleid iemand leeft langer en kent ook een langere periode in goede gezondheid dan iemand die een geringe opleiding heeft. Dat zei dr. Anton Kunst, universitair hoofddocent in het AMC.

Lees hier het volledige verslag.

Februari: onderwijs en het belang daarvan voor Almere
Almeerders hebben, onder andere omdat ze meerdere keren tijdens hun wooncarrière verhuizen, meer binding met de stad dan over het algemeen wordt gedacht. In Almere moet een universiteit komen en de Hogeschool Windesheim wil uiteindelijk toe naar een totaal van 5.000 studenten. Nu zijn dat er 900.

Lees hier het volledige verslag.

 

 

 

Maart: Almeerse Wetenschappers
Iemand die veel rookt kan zo moeilijk van die verslaving afkomen omdat nicotine vele malen meer verslavend is dan opiaten als heroïne en cocaïne. Robots kunnen ouderen en dementerenden beter helpen dan we denken. In onze hersenen huizen maar liefst 100 miljard zenuwcellen en wetenschappers beoordelen op hun publicaties is niet de manier om iemand op zijn kwaliteiten in te schatten.

Lees hier het volledige verslag.

 

April: geld
Jongeren moeten hoognodig meer ‘money wise’ worden gemaakt. Griekenland heeft allerlei boekhoudtrucs toegepast om de omvang van haar nationale schulden te verdoezelen. Van al het geld dat in omloop is blijkt nog maar 4 procent cash te zijn. Dat waren enige bevindingen tijdens het maandelijkse gesprek in het Kenniscafé van april, met als locatie de nieuwe bibliotheek van Almere.

Lees hier het volledige verslag.

Mei: astronomie
Trillingen geven je inzicht in de levensduur van een ster, Google helpt financieel bij de opzet van reusachtige telescopen in Chili, we weten niet wat er in de ruimte was vóór de oerknal, zwarte gaten worden veroorzaakt door hele zware sterren. 

Lees hier het volledige verslag.

 

 

 

September: archeologie
De Zuiderzee is een belangrijke schakel geweest in de groei van Amsterdam in de Gouden Eeuw. In Noord-Nederland werd in de Romeinse Tijd wel paardenvlees gegeten en in het zuiden van ons land niet. De geschiedenis van je eigen stad doorvertellen is van wezenlijk belang en in feite een van de mensenrechten. 

Lees hier het volledige verslag.

 

 

Oktober: sociale media
Veel gebruikers van sociale media, zoals Twitter, Facebook, Hyves, YouTube en LinkedIn, maken geen verschil meer tussen de virtuele wereld of de echte, lokale wereld. Het duurt erg lang en kost een aanzienlijk bedrag om een filmpje, dat zonder jouw toestemming op YouTube is geplaatst, van internet te krijgen. De opgang van internet is als de ontwikkeling van de industriële revolutie, maar dan omgekeerd. Delen is het nieuwe vermenigvuldigen.

Lees hier het volledige verslag.

November: geheimen
Een geheim dat je met niemand deelt is eigenlijk geen geheim. Aan een geheim bewaren zit een bepaalde schoonheid. Sommige geheimen gaan mee het graf in. Je hebt er vaak een dagtaak aan om je geheim in stand te houden. Er bestaat een hiërarchie in het liegen. Een leugen kan soms mooi zijn, zoals ouders die hun kinderen vertellen dat Sinterklaas bestaat.

Lees hier het volledige verslag.