Kenniscafé

  1. Home
  2. /Kenniscafé

KennisCafé Almere

De fascinatie van wetenschap beleven? Vragen stellen, kennis opdoen, wetenschappers aan de tand voelen en een mening vormen? Dat kan elke maand in het KennisCafé Almere.

KennisCafé in 2017
Ook in 2017 organiseren we in samenwerking met Windesheim Flevoland  KennisCafé Almere. De data zijn:
woensdag 11 januari
woensdag 8 maart
woensdag 10 mei
woensdag 11 oktober
Houd de website in de gaten voor de onderwerpen.

Kenniscafé 11 januari - Onze darmen
Woensdag 11 januari staan onze darmen centraal bij KennisCafé Almere. Hoe dragen darmbacteriën bij aan je gezondheid? En wat als de darmflora verstoord wordt? Hoe kun je goed voor je darmen zorgen? Ontdek het allemaal tijdens dit kenniscafé.
Darmflora
De term ‘darmflora’ verwijst naar alle micro-organismen die zich in het maag-darmstelsel bevinden, vooral bacteriën als salmonella, helicobacter en toxoplasma. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit maar liefst 100 biljoen bacteriën; dat is tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in je lichaam! In de darmen zijn er wel 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën. Met al die beestjes in je lichaam hoef je je dus nooit alleen te voelen.
Bacteriën
Maar wat doen die bacteriën daar. Veroorzaken ze ziektes of zorgen ze er net voor dat je gezond bent? Waar decennia terug een bacterie voornamelijk als ‘ziektekiem’ werd bestempeld, is de laatste jaren steeds duidelijker dat die weelderige bacteriële wereld in het lichaam cruciaal is voor de gezondheid. Ontdek hoe de wisselwerking tussen de mens en zijn bacteriële bewoners werkt.
Darmbacteriën kunnen diarree, de ziekte van Crohn, overgewicht, diabetes veroorzaken. Maar hoe dragen ze bij aan de gezondheid?
Wat gebeurt er als de samenstelling van de darmflora verstoord wordt? Klopt het dat je daardoor zelfs Alzheimer of autisme kunt ontwikkelen?
Hoe kun je zorgen voor gezonde darmflora? Helpen probiotica en voedingsvezels of is dit een commercieel praatje? En wat met revolutionaire methodes zoals de stoelgangtransplantatie: realistisch of toekomstmuziek? Wat zijn de alternatieven?
Gasten
Over onze darmen gaan we onder meer in gesprek met Bas E. Dutilh, bioinformaticus aan de Universiteit van Utrecht over zijn onderzoek naar bacterie-etende virussen in onze darmen. En Ed Kuijper, professor medische microbiologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum, over de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) en het onderzoek naar de mogelijkheden van fecestransplantaties bij darmziektes.

Wat is het KennisCafé?
Het KennisCafé Almere is dé plek waar, onderzoekers, studenten en geïnteresseerde burgers elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen omgeving. Sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties vertellen over hun onderzoeken, de resultaten en hun drijfveren. Niet in een collegezaal, geen monoloog, maar sprekers die praten over hun werk, hun passies, en de betekenis voor de samenleving. Onder het genot van een drankje kan iedereen met onderzoekers in gesprek en debat  gaan.

Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van KernnisCafé Almere, stuur ons dan een mail naar KennisCafé Almere (kenniscafealmere@gmail.com).

Bedenk een thema voor het Kenniscafé
De onderwerpen en de sprekers worden bedacht door de redactieraad van het KennisCafé Almere. Wij laten ons graag inspireren met suggesties voor onderwerpen en sprekers. Heeft u ideeën? Neem dan contact op met Plusbibliotheek Flevoland via info@plusbibliotheekflevoland.nl.

 
Plusbibliotheek Flevoland organiseert KennisCafé Almere in samenwerking met Windesheim Flevoland en de nieuwe bibliotheek. 
 

Catalogus

In de catalogus van de Plusbibliotheken vindt u een enorme collectie (populair) wetenschappelijke boeken en artikelen.

U kunt gevonden media zelf aanvragen en afhalen in uw eigen bibliotheek.

Volg het Kenniscafé op

   

Verslag kenniscafé

Het kenniscafé van april 2016 ging over 'Biometrie'.

Lees het verslag.

Trailer KennisCafé