Plus bibliotheek Flevoland

Kenniscafé

  1. Home
  2. /Kenniscafé

KennisCafé Almere

De fascinatie van wetenschap beleven? Vragen stellen, kennis opdoen, wetenschappers aan de tand voelen en een mening vormen? Dat kan elke maand in het KennisCafé Almere.

26 november - Bildung
Voor het woord 'Bildung' bestaat geen goede Nederlandse vertaling en het wordt daarom vaak onvertaald gelaten in de literatuur. Vrij vertaald gaat ‘Bildung’ over persoonlijke ontplooiing en het ontwikkelen van het vermogen tot zelfstandig en kritisch denken. Vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw werd Bildung verdrongen door Ausbildung (beroepsgerichte vorming). Sinds enige tijd staat Bildung weer volop in de belangstelling.
Door de razendsnelle ontwikkelingen heeft de samenleving behoefte aan breed gevormde mensen. Het ontwikkelen van specifieke beroepsvaardigheden is dan te beperkt. Velen werken zelfs nu al in een beroep dat nog niet bestond toen ze naar school gingen. Niemand weet precies welke kennis en beroepsvaardigheden een samenleving over tien, vijftien jaar nodig zal hebben. Daarnaast moeten burgers meer dan ooit in staat zijn om een eigen pad uit te stippelen, keuzes te maken en zich een oordeel te vormen. Hierdoor wordt persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing weer steeds belangrijker. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van (jonge) mensen? En Welke rol kan het onderwijs hierin spelen? Hierover gaat Peter van Schooten in gesprek met Jeroen Lutters, lector Kunst- en cultuureducatie bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Juliette Walma van der Molen, hoogleraar Talentontwikkeling, Wetenschap en Techniek bij de Universiteit Twente en Karijn Helsloot, voormalig projectleider Teachers College van Windesheim Flevoland.

Waar en wanneer
Het KennisCafé vindt plaats in het NieuwsCafé in de nieuwe bibliotheek te Almere, Stadhuisplein 101. Aanvang: 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

KennisCafé in 2016
Ook in 2016 organiseren we in samenwerking met Windesheim Flevoland en de Open Universiteit KennisCafé Almere. De data en de onderwerpen (onder voorbehoud) zijn:

28 januari - Onsterfelijkheid
25 februari - Veiligheid en privacy
24 maart - Biotechnologie

Wat is het KennisCafé?
Het KennisCafé Almere is dé plek waar, onderzoekers, studenten en geïnteresseerde burgers elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen omgeving. Sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties vertellen over hun onderzoeken, de resultaten en hun drijfveren. Niet in een collegezaal, geen monoloog, maar sprekers die praten over hun werk, hun passies, en de betekenis voor de samenleving. Onder het genot van een drankje kan iedereen met onderzoekers in gesprek en debat  gaan.

Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van KernnisCafé Almere, stuur ons dan een mail naar KennisCafé Almere (kenniscafealmere@gmail.com).

Bedenk een thema voor het Kenniscafé
De onderwerpen en de sprekers worden bedacht door de redactieraad van het KennisCafé Almere. Wij laten ons graag inspireren met suggesties voor onderwerpen en sprekers. Heeft u ideeën? Neem dan contact op met Plusbibliotheek Flevoland via info@plusbibliotheekflevoland.nl.

 
Plusbibliotheek Flevoland organiseert KennisCafé Almere in samenwerking met Windesheim Flevoland, Open Universiteit en de nieuwe bibliotheek. 
 

Catalogus

In de catalogus van de Plusbibliotheken vindt u een enorme collectie (populair) wetenschappelijke boeken en artikelen.

U kunt gevonden media zelf aanvragen en afhalen in uw eigen bibliotheek.

Volg het Kenniscafé op

   

Verslag kenniscafé

Het kenniscafé van oktober 2015 ging over 'China'.

Lees het verslag.

Trailer KennisCafé